Wil je langstlevende partner in de gezinswoning blijven wonen? - Successiehuis

Wil je langstlevende partner in de gezinswoning blijven wonen?

5 maart 2019
successie gezinswoning

Wil je langstlevende partner in de gezinswoning blijven wonen?

De Belg heeft een baksteen in de maag, dat is bekend. De ultieme droom van elke Belg is een knusse gezinswoning. Je wil de langstlevende maximaal laten genieten van dit stukje paradijs? Dan is actie vereist.

 

Het is altijd nuttig om even met je partner samen te zitten en na te denken over de vraag of hij of zij wel wil blijven wonen in de gezinswoning na jouw overlijden.

Misschien is de gezinswoning dan te groot geworden of wil je partner sowieso verhuizen, bijvoorbeeld dichter bij de kinderen die intussen het huis uit zijn of naar het centrum van de stad?

Alleen als je weet wat je partner echt wil kunnen jullie samen de juiste voorbereidingen treffen.

Stel immers dat je partner het geld uit de verkoop van de gezinswoning nodig zou hebben om naar een ander pand te verhuizen, dan moet je ervoor zorgen dat de partner over de volle eigendom beschikt.

Dus kan je nadenken over een toebedeling in de huwelijksgemeenschap of een testament.

En zelfs als dat juridisch van de baan is, is het ook raadzaam even stil te staan bij de kosten waarmee de langstlevende partner zal worden geconfronteerd indien hij of zij in de gezinswoning blijft wonen.

Zijn er zware vervangingsinvesteringen te verwachten en hoeveel bedragen de vaste kosten? Misschien is het nuttig een geplande renovatie te vervroegen en een inschatting te maken van de toekomstige jaarlijks terugkerende kosten zodat jullie ook hiervoor iets kunnen voorzien voor de langstlevende onder jullie.

Zit je met vragen hieromtrent of wil je dit voor eens en altijd goed voorbereiden nu het nog kan, geef ons dan gerust een seintje zodat we dit samen met u in detail kunnen doornemen.