Wat als? - Successiehuis

Wat als?

11 juni 2019
wat als

Planning in verband met centen en vermogens, velen denken dat dit enkel nuttig is op latere leeftijd. Mis poes. Je bent jong en plots ontmoet je de ware Jacob of Jacoba. Vlinders fladderen in jouw buik. En dan gaan jullie samenhokken, eindelijk een eigen nest.

Wel dan is het tijd – misschien best voordien – om eens na te denken. Wat als? Woon je best  feitelijk of wettelijk samen? Wat is eigenlijk het verschil? Is trouwen beter? Wat als er een haar in de boter zit? Niet altijd even romantisch dat gepeins, maar je regelt best alles in een goede periode. Een paar uur naar een saaie adviseur luisteren en de goede beslissing nemen. Laat het leven voor de rest maar rocken.

Een woning kopen of bouwen, dat is de volgende mijlpaal. Misschien moet je een aantal zaken nu echt wel bekijken. Dan toch nog trouwen? Die bolle buik van vrouwtje lief doet ook nadenken. Wat als er met één van de partners iets gebeurd? Hoe geef je elkaar maximaal financieel comfort? Wat zijn de rechten van jouw kind en van de langstlevende?

Het leven zoeft verder. Een mooi gezinnetje, druk, druk, druk. Work hard, play hard. Een lucratieve job laat toe wat centen aan de kant te zetten. Je krijgt de kans om zelfstandige te worden, je gaat samen met een ex-collega een zaak starten. Heeft dit een impact op jouw vermogen? Is het niet beter jullie huwelijkscontract aan te passen? Hoe vermijd je dat je met de familie van je vennoot geconfronteerd wordt als hem iets overkomt? Statuten, contracten, notariële toestanden, pfft. Kijkt er iemand mee?

Je gaat het stilaan wat rustiger aan doen. Dat is verdiend. De kinderen studeren en krijgen een lief. Je hebt perfect berekend welk vermogen je nog nodig hebt om te leven en te genieten, uiteraard calculeer je wat marge in. Zalig soezen in de zomerzon op het terras van je nieuw appartement. Verdienen de kinderen geen duwtje in de rug? Je twijfelt. Hoe pak je dit aan? Is hun relatie al stabiel genoeg? Hoe behoud je toch nog controle? Of denk je best eerst aan jouw partner? Die zorgvolmacht, is dat niets voor jullie? Veel vragen, maar weinig pasklare antwoorden.

Je geniet met volle teugen. Niet elke dag is feestelijk, maar de kleinkinderen maken alles goed. Dat pijntje verdwijnt als hun lach verschijnt. Je wil dat de kinderen het samen goed doen. Je wil ze gelijk behandelen of toch niet? Wat is vrij beschikbaar en wat is wettelijk voorbehouden voor de kinderen? Je leest over een erfovereenkomst, maar is dat wel iets voor jullie? Een testament, dat lijkt eenvoudig en praktisch, maar hoe formuleer je adequaat en concreet je wensen? Moet dat via notaris? Iemand die kan helpen?

Uiteraard is deze levensloop slechts één van de talloze pistes. Het leven is ondoorgrondelijk. Een nieuwe liefde bij één van de partners. Een moeilijk afscheid en een nieuw begin. Zijn kinderen, mijn kinderen. Dat wordt pittig. Afspraken maken, graag, maar hoe begin je er aan? Stiefkinderen, eigen kinderen, wat zijn hun rechten en plichten? De relatie tussen de kinderen en de stiefkinderen is goed. Hoe kan je ze gelijk begunstigen? Is dat wel mogelijk? Is adoptie een optie? En wat als het minder loopt? Het pad van de liefde kronkelt over bochtige juridische wegen. Dat kan best vervelend zijn. Formuleer je wensen en bekijk wie ze kan realiseren.

Successiehuis kan je partner zijn, in elke fase, voor elke vraag.