Wa kost da? - Successiehuis

Wa kost da?

29 september 2023

“Wa kost da?” is de eerste vraag die mensen stellen als ze contact met ons opnemen over mogelijke samenwerking inzake successieplanning. Eigenlijk is dit de verkeerde vraag. De juiste vraag is: wat levert het op?

Gemoedsrust

Gemoedsrust is een populair begrip en het past perfect bij successieplanning. Een plan brengt inzicht, overzicht en biedt oplossingen. Oplossingen die vanzelfsprekend rekening houden met de wensen van de klant. Oplossingen die men vaak al lang had moeten benutten, maar steeds heeft uitgesteld wegens tijdsgebrek of desinteresse. Eindelijk werk maken van datgene wat essentieel is als het erop aankomt: dat is successieplanning. Mensen die het hebben gedaan ervaren een gevoel van opluchting.

+Begeleiding

Successieplanning: iedereen praat erover, maar wie doet het? Het notariaat wordt overbevraagd, de accountant zoekt personeel en de bankier verkoopt toch liever beleggingen. Het is belangrijk dat iemand de leiding neemt en de klant bij de hand neemt. Een zorgvolmacht is interessant, jawel, maar wat moet erin staan? Een testament kan je zelf opstellen, maar hoe begin je eraan? Een keuzebeding is aangewezen voor gehuwden in het wettelijk stelsel, maar wat is een goed keuzebeding? Wij zijn in de praktijk bij wijze van spreken architect én aannemer. We tekenen het plan uit, maar  helpen eveneens bij de concrete realisatie. Focus is het kernwoord.

++Winst

Winst is een relatief begrip in successieplanning. Uiteraard kan het opstellen van een adequaat huwelijkscontract, een testament of een beding van aanwas leiden tot een fors lagere erfbelasting. Dat is winst op termijn en zeker mooi meegenomen. Anderzijds is er emotionele winst. Die zit bijvoorbeeld in de bescherming die partners of echtgenoten in hun planning inbouwen of het feit dat één van de kinderen meer of minder zal krijgen uit de nalatenschap. Het gevoel dat alles goed en naar eigen wens geregeld is, dat is misschien wel de grootste winst.

En wa kost da?

Minder dan dat het oplevert.

Hoe weten we dat zo zeker? Door eerst kennis te maken in een persoonlijk gesprek. Als hieruit blijkt dat we niets kunnen realiseren, dan heeft samenwerken geen zin. Maar uit deze afspraak kunnen we snel opmaken wat de mogelijkheden zijn. Deze persoonlijke ontmoeting is vrijblijvend.

Tijdens dit gesprek geven we ook een transparant inzicht in onze werkwijze en facturering. Uiteindelijk is het zeer eenvoudig: een vaste forfaitaire prijs voor de analyse (afhankelijk van de complexiteit van het dossier) en een prijs per uur voor de verdere uitwerking. Geen financiële verrassingen dus.

Kennismaken? Klik dan hier.

Jo Viaene

Jo.viaene@successiehuis.be