U hebt een wijncollectie die u aan uw kinderen wenst door te geven?
3 augustus 2021U hebt jaren gespaard om een mooie wijncollectie op te bouwen en u acht de tijd rijp om deze in handen van uw erfgenamen over te dragen? U wenst deze overdracht niet alleen op de meest billijke manier maar tevens op de fiscaal meest vriendelijke manier te organiseren?
Goed nieuws, u kan beide doelstellingen in één beweging bekomen door uw wijnkelder stelselmatig aan uw kinderen te schenken middels de techniek van de handgift. Een fles wijn is immers een tastbaar goed dat hiervoor perfect in aanmerking komt.
U overhandigt de flessen wijn manueel aan uw kinderen, en naderhand stelt u hierbij, samen met uw kinderen, een zogenaamde ‘pacte adjoint’ op. Dit is een papier dat zowel door de schenker als de begiftigde wordt ondertekend en waarin wordt bevestigd dat er een handgift is gebeurd door de schenker en dat de begiftigde die aanvaard heeft. Op die manier hebt u een sluitend bewijs van de gedane handgift.
U zou daarnaast in diezelfde brief desgewenst bepaalde voorwaarden kunnen opnemen, zoals bijvoorbeeld een conventioneel beding van terugkeer mocht de begiftigde komen te overlijden vóór de schenker.
En wilt u ook een bewijs van datum, dan zou u zelfs kunnen overwegen om de pacte adjoint door de schenker aangetekend te laten opsturen aan de begiftigde. De handgift moet immers minstens 3 jaar voor het overlijden zijn gebeurd om fiscaal vrijuit te gaan op vlak van erfbelasting.
Deze techniek van handgift lijkt misschien in veel gevallen ver gezocht, en allicht bent u stiekem van oordeel dat u beter de wijn bij speciale gelegenheden samen met uw kinderen opdrinkt of dat u hen een goede fles wijn cadeau doet met kerstmis, bij wijze van gelegenheidsgeschenk. En u hebt groot gelijk, indachtig de wijsheid die vervat ligt in het gezegde “ het grote geluk van rijkdom is te geven”
Maar onder omstandigheden kan u er ook wat langer bij stil staan. Dat zal bijvoorbeeld zo zijn wanneer u het ene kind de wijn wil geven en het andere kind niet, of wanneer het om een heel grote collectie wijn zou gaan waarvan bijvoorbeeld melding wordt gemaakt in een of andere verzekeringspolis.
En zelfs wanneer u elk kind evenveel wijn wenst te geven, maar u bent bevreesd voor ruzies tussen de kinderen onderling eens u er niet meer bent, ook dan kan een geschreven bewijs altijd handig zijn. Goede afspraken, op papier, maken immers goede vrienden.
U hebt uw wijncollectie levenslang gekoesterd , u bent er emotioneel mee verbonden, dan is het niet meer dan normaal dat u die met dezelfde zorgvuldigheid in goede handen wenst over te laten. Wij denken samen met u mee voor de meest passende oplossing zodat u levenslang met een warm gevoel kan terugkijken op wat u hebt opgebouwd. Misschien mag u levenslang een wijntje komen drinken bij uw kinderen en maken zij voor u een heerlijk passend diner, ter naleving van een ‘voorwaarde’ van de handgift.
Elke situatie is anders en verdient een eigen aanpak. Wil je met ons kennismaken tijdens een vrijblijvend gesprek? Dat kan, maak hier jouw afspraak. We denken graag met je mee.
Jan Vanoverbeke