Op zoek naar een origineel kerstcadeau? Doe eens een bankgift! - Successiehuis

Op zoek naar een origineel kerstcadeau? Doe eens een bankgift!

21 december 2018
bankgift

Cadeautjestijd is aangebroken. Je zoekt nog een origineel geschenk? Leg eens een bankgift onder de kerstboom! Hou wel best rekening met een aantal basisregels.

Gegeven is gegeven

Wat is gegeven is definitief uit jouw vermogen verdwenen. Dat is een belangrijk aandachtspunt. Wees er dus zeker van dat je het voorwerp van de gift of schenking zelf niet meer nodig hebt. Vertrek dus van een doordachte financiële planning op lange termijn, uitgaand van jouw eigen levensstandaard. Bouw ook wat marge in, want de medische wetenschap evolueert snel. Elke 4 jaar stijgt de levensverwachting met één jaar. Weet ook dat de laatste jaren soms de duurste zijn met medische verzorging en/of opname in een woonzorgcentrum, niet meteen de goedkoopste vakantie. Het is dus geen optie om na vijf of tien jaar bij je kinderen terug aan te kloppen om datgene wat indertijd is gegeven terug te vragen.

Geven en terugnemen kan niet

Schenkende ouders doen in de praktijk vaak alsof de bankgift niet heeft plaatsgevonden. Uiteraard een misvatting. Gelden geven/schenken en verder het beheer doen alsof er niets is veranderd is in principe niet mogelijk. Het is zelfs uiterst gevaarlijk. Geven en terugnemen is immers wettelijk uitgesloten. Volwassen kinderen, zeker in combinatie met alwetende echtgenoten of partners, beginnen moeilijk te doen en een knetterende ruzie loert om de hoek. Wees je dus als schenker bewust dat je onherroepelijk afstand doet (zowel emotioneel als financieel).

Respecteer het erfrecht

Een bankgift kadert ook in een breder plaatje. Geef niet zomaar arbitrair, maar bekijk dit in functie van het aantal kinderen, de waarde van de goederen en de mate waarin je deze of gene erfgenaam bewust wil bevoordelen. Weet dat je kinderen sowieso recht hebben op een bepaald deel (als zogenaamde ‘reservataire erfgenamen’) en hou hier rekening mee. Zomaar uitdelen volgens het humeur van de dag (wat toch vaak gebeurt in de praktijk) is de beste garantie op jarenlange familiale vetes. Als het over centen gaat, laaien de emoties hoog op, dat is bekend. Bepaalde erfgenamen extra begunstigen kan dus, maar binnen bepaalde grenzen. Als je dit wil doen, moet je dit specifiek in de begeleidende documenten vermelden. Vanaf 1 september heb je als ouder wel meer vrijheid gekregen om jouw patrimonium naar eigen goeddunken te verdelen.

Conclusie: Geven moet doordacht gebeuren. Bekijk de opties en specificaties die je aan jouw bankgift wil verbinden. Bouw bepaalde voorwaarden in, bekijk of het past in jouw totaal vermogen en hou rekening met je eigen levensstandaard. Moet er trouwens niet eerst gedacht worden aan de langstlevende van de partners of echtgenoten? De wet biedt daar een belangrijke opportuniteit: schenkingen tussen echtgenoten zijn steeds en eenzijdig herroepbaar.

Kortom: geven is maatwerk. De kunst van het geven is een vak. Zorg dat jouw kerstgift alleen maar blije gezichten oplevert. Successiehuis staat hiervoor garant.