Kleinkinderen: hoe kan je ze financieel verwennen? - Successiehuis

Kleinkinderen: hoe kan je ze financieel verwennen?

27 september 2024

Iedereen weet het: grootouders en kleinkinderen, dat is een gouden combinatie. Samen blijven ze jong, beleven ze de mooiste momenten, en ja, grootouders willen hun kleinkinderen vaak ook financieel verwennen. Maar hoe pak je dat slim aan?

Grootouders willen graag een generatie overslaan

Opa en oma hebben hard gewerkt en goed geboerd. Hun kinderen staan financieel al stevig in hun schoenen, dus waarom niet meteen een deel van het vermogen aan de kleinkinderen geven? Klinkt logisch, toch?

Maar pas op, er zijn regels

Te veel kleinkinderliefde mag niet, want je eigen kinderen hebben altijd recht op een deel van de koek – de helft van je vermogen [1], om precies te zijn. Wat je aan de kleinkinderen nalaat, komt uit het “beschikbare deel,” dat deel dat niet voor de kinderen gereserveerd is.

Fiscaal slim nalaten

Kleinkinderen die erven, betalen hierop erfbelasting. Maar weet dat ze, per hoofd,  tot €12.500 belastingvrij kunnen erven. Heb je veel kleinkinderen? Dan kun je dus best wat centen fiscaalvriendelijk doorschuiven.

Een testament of… iets beters?

Je kunt natuurlijk via een testament geld aan je kleinkinderen nalaten. Je kan jouw testament eigenhandig opstellen, waarin je vastlegt hoeveel ieder kleinkind krijgt. Dat kan zelfs zonder bij een notaris langs te gaan. Mocht je ruzie krijgen met een kleinkind, geen probleem: je past het testament zo aan.

Maar wacht! Misschien is een beleggingsverzekering een nóg beter idee.

Wat is een beleggingsverzekering?

Kort gezegd: je stopt je geld in een beleggingsverzekering met jezelf en je partner als verzekeringnemers en verzekerden. Jullie houden de touwtjes in handen en bepalen hoe er binnen de polis wordt belegd. Als één van jullie overlijdt, gebeurt er niets—de polis loopt gewoon verder op naam van de langstlevende grootouder (met een zogenaamde overdracht van rechten).

Pas als de tweede grootouder overlijdt, ontvangen de kleinkinderen het voorziene kapitaal. Het mooie? De langstlevende grootouder hoeft bij het eerste overlijden geen erfbelasting te betalen en houdt de controle over de polis.

Waarom is dit slim?

  • Je slaat een generatie over en bespaart erfbelasting;
  • De langstlevende grootouder betaalt geen belasting op het vermogen dat hij/zij verkrijgt [2];
  • De kleinkinderen ontvangen het geld pas als ze oud en wijs genoeg zijn om er verantwoord mee om te gaan, namelijk na het overlijden van de langstlevende van de grootouders.

Conclusie:

Wil je slim nalaten aan jouw kleinkinderen? Denk dan misschien eens aan een beleggingsverzekering. Zo kun je niet alleen besparen op erfbelasting, maar er ook voor zorgen dat je kleinkinderen pas het kapitaal krijgen als ze er echt verstandig mee om kunnen gaan.

 

Jo Viaene

Jo.viaene@successiehuis.be

[1] In feite is het de helft van de rekenboedel: dat zijn alle goederen die nog in je nalatenschap  aanwezig zijn op de dag van jouw overlijden min de openstaande schulden, plus de in het verleden verrichte schenkingen en giften.

[2] Op voorwaarde dat de langstlevende het kapitaal binnen de polis laat en geen opnames of afkopen doet