Jurgen en Ilse: van de receptie rechtstreeks naar het stadhuis.. - Successiehuis

Jurgen en Ilse: van de receptie rechtstreeks naar het stadhuis..

16 januari 2019
huwelijkscontract

Een receptie in het diepe West-Vlaanderen. Tussen de obligate, maar fijne hapjes door raak ik aan de praat met Jurgen *, een jonge starter. Hij maakt websites, ik ben bezig met successie. Hij blijkt samenwonend te zijn en is de trotse vader van Ariane*. Zijn ogen twinkelen als hij erover praat. Jurgen en zijn vrouwtje Ilse* staan op het punt een woning te kopen. Samen dromen ze van een groot gezin.

Ik: “Jurgen waarom ben je niet getrouwd?”

Een ongemakkelijke stilte. Een verbaasde blik in startupland.

Jurgen: “Trouwen, is dat niet voor overjaarse hippies en klassieke rakkers? Samenwonen is toch de norm op vandaag? “

Ik: “Heb je al eens stilgestaan bij de voor- en nadelen van huwen? Wist je dat dit voor Ariane en de andere kinderen misschien wel voordelig kan zijn? Wat als je gisteren een ongeval had gehad? “

Jurgen: “Goh, eigenlijk niet, we hebben eigenlijk trouwen nooit echt overwogen. We zijn niet katholiek.”

Ik: dat kan ik begrijpen. Trouwen in  de kerk is eigenlijk bijzaak, huwen is feitelijk alleen een korte sessie op het stadhuis. Met verregaande gevolgen. Rechten en plichten, voor beide echtgenoten. Niemand hoeft het te weten als je dit niet stoer vindt.

Dit soort gesprekken voer ik dagelijks met jonge mensen. Quasi niemand heeft hen uitgelegd wat de verschillen zijn tussen feitelijke of wettelijke samenwoning en wat de gevolgen zijn van een huwelijk. Even de tijd nemen om alle elementen op een rij te zetten kan echt geen kwaad. Kwestie van tenminste te weten in welke situatie men zich bevindt en bewust te kiezen voor de gevolgen.

Het is belangrijk te beseffen dat ons wetboek nog (te) vaak uitgaat van het klassieke gehuwde paar. Doorheen de jaren zijn er aanpassingen geweest aan gekende maatschappelijke evoluties, maar de situatie voor samenwoners is allerminst perfect. Feitelijke samenwonenden zijn eigenlijk quasi vreemden voor elkaar als het gaat over erfrecht. Wettelijke samenwonenden denken onterecht dat ze ongeveer dezelfde rechten en plichten hebben als gehuwden. Mis poes. Lees het dossier Samenwonen of trouwen? en stel vast dat er substantiële verschillen blijven bestaan bijvoorbeeld inzake erven, bescherming van de langstlevende & overlevingspensioen.

Jurgen en Ilse hebben het licht gezien. Ze hebben met Successiehuis.be gebabbeld en nadien een notaris bezocht. Binnen twee weken staan ze voor de ambtenaar van de burgerlijke stand om te huwen (met scheiding van goederen, Jurgen is immers zelfstandig). Ariane zal er ook bij zijn, ze zal kraaien van de pret. Maar hou het stil, Jurgen en Ilse willen liever geen rolmodel zijn.

Wist je dat 1/3 de van de gehuwden uit elkaar gaan? En ½ van de samenwonenden? Dus ook daar zetten Jurgen en Ilse een stapje vooruit ????. Ariane slaapt ondertussen. Nu is ze pas echt gerust.

*Jurgen, Ilse en Ariane zijn fictieve namen