Inbreng in of uitbreng uit de huwelijksgemeenschap
12 augustus 2024De meeste koppels opteren bij een huwelijk standaard voor het wettelijk stelsel, wat betekent dat alles wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd tot de huwelijksgemeenschap gaat behoren.
Dit lijkt géén onlogische keuze en getuigt van een ‘samen uit samen thuis’ filosofie.
Maar let op, doordat velen onder ons momenteel op latere leeftijd huwen is het niet uitgesloten dat een van beide partners al over een serieus spaarpotje beschikte op de dag van het huwelijk. Dat vermogen behoort duidelijk niet tot de huwelijksgemeenschap vermits het is verworven vóór het huwelijk! Dat gaat niet automatisch naar de huwelijksgemeenschap.
Wil je ook dat gemeenschappelijk maken, dan kan je een inbreng ervan in de huwelijksgemeenschap overwegen. Dit is niet alleen een mooie geste naar je partner toe maar bovendien brengt het per direct een fiscale optimalisatie met zich mee op vlak van erfbelasting. Wanneer de partner met de eigen spaarpot zou overlijden betalen zijn erfgenamen op de volle 100% van die spaarpot, maar nà de inbreng in de huwelijksgemeenschap betalen ze maar op 50%, vermits dan de andere helft toebehoort aan de langstlevende partner.
Doordat nu echt alles in de huwelijksgemeenschap zit kan men bovendien veel flexibeler en efficiënter tewerk gaan met toebedelingsclausules in de huwelijksgemeenschap. Door een facultatief keuzebeding kan de langstlevende echtgenoot er op die manier bijvoorbeeld voor opteren om de ganse gemeenschappelijke spaarpot naar hem of haar te laten toekomen. Dit kan nuttig zijn om bijvoorbeeld te voorzien in een levenslang leefbudget.
Naast de inbreng kan je ook opteren voor het omgekeerde, namelijk een uitbreng. Dan vertrek je van de huwelijksgemeenschap om er vervolgens een aantal zaken uit te halen en opnieuw eigen te maken.
Je kan dit naar eigen goeddunken evenredig of niet evenredig doen. In dat laatste geval spreken we van een asymmetrische uitbreng en zien we dat een groter deel van de uitbreng naar één van de partners gaat.
Dit kan bijvoorbeeld nuttig zijn wanneer de ene partner een stuk ouder is dan de andere en men een extra appeltje voor de dorst voor de jongste partner wil voorzien. Door geld uit de huwelijksgemeenschap te halen en dit volledig op naam van de jongste partner te zetten kan men een dat bewerkstelligen.
Veiligheidshalve raden we wel aan om dit soort asymmetrische uitbreng te laten registeren als een schenking, onderworpen aan de schenkbelasting.
Wij kunnen samen met jou analyseren of en in welke mate een uitbreng uit of een inbreng in de huwelijksgemeenschap al dan niet nuttig is in jouw concrete familiale situatie. Mail naar jan.vanoverbeke@successiehuis.be of bel 0460.96.51.20