Gouden tips voor jouw testament - Successiehuis

Gouden tips voor jouw testament

18 januari 2020
tips testament

Vorig jaar werden 66.512 testamenten geregistreerd. Een absoluut record, maar eigenlijk nog veel te weinig. Voor gehuwden en samenwonenden biedt een testament oneindig veel mogelijkheden om elkaar te beschermen. Maar die worden te weinig benut.

Uit het leven gegrepen

Een koppel (we noemen ze vader en moeder), getrouwd met scheiding van goederen, heeft een appartement op de zeedijk. Een knus tweede verblijf, eigendom van vader, voor mooie momenten met familie en vrienden. Plots slaat het noodlot toe. Vader overlijdt. Moeder (73 jaar) erft het vruchtgebruik op dit appartement, de dochter (die al jaren een moeilijke relatie heeft met haar moeder) erft de blote eigendom.

Moeder kan het appartement verder gebruiken, ervan genieten, maar ook verhuren en de huur opstrijken. Er is geen vuiltje aan de lucht.

Op een zonnige zondag komt de kapitaalkrachtige dochter echter aandraven met de vraag om het vruchtgebruik van moeder om te zetten in een geldsom. Moeder hoort het in Keulen donderen..

Nochtans is dit een wettelijke mogelijkheid. De blote eigenaar heeft het recht, desnoods via de rechtbank,  om de omzetting te vragen van het vruchtgebruik in een geldsom, een deel volle eigendom of een rente. Daar valt weinig tegen in te brengen. Dat kan dramatische menselijke gevolgen hebben.

Stel dat moeders vruchtgebruik wordt omgezet in een geldsom, dan is haar vruchtgebruik amper 14,4% van de waarde van het appartement. Moeder moet dus niet alleen het genot en gebruik afgeven, ze krijgt er ook peanuts voor in de plaats. Met die geldsom kan ze zich geen ander appartement aan de kust aanschaffen.

Hoe had dit kunnen vermeden worden?

Vader had een testament kunnen opstellen waarin hij zijn echtgenote het grootst beschikbaar deel van zijn nalatenschap nalaat. Om haar maximaal comfort te geven werd voorzien in een bijkomende clausule die bepaalt dat ze haar deel in volle vrijheid kon invullen.

In datzelfde testament ontneemt hij zijn dochter het recht tot omzetting van het vruchtgebruik , tenzij moeder zelf uitdrukkelijk met deze omzetting zou instemmen. Als toetje kon worden vastgelegd dat de dochter het appartement niet mag verkopen zolang moeder leeft.

Of hoe één A4’tje een wereld van verschil kan betekenen..

Een testament is een flexibel en relatief goedkoop instrument om familiale miserie te vermijden.

Jouw situatie verdient een eigen aanpak. Wil je met ons kennismaken tijdens een vrijblijvend gesprek? Dat kan, maak hier jouw afspraak. We denken graag met je mee.