Corona: zorg goed voor elkaar! - Successiehuis

Corona: zorg goed voor elkaar!

7 april 2020
corona zorgen

Zorg goed voor elkaar. Het is een boodschap die we op vandaag continu aan elkaar meegeven. We duimen voor het beste en hopen dat al onze naasten deze moeilijke periode gezond doorkomen. Maar zorgen voor elkaar, is dat niet iets wat we altijd moeten doen? Een aantal tips die gelden in coronatijd, maar ook ervoor én erna.

Zorg goed voor elkaar via de zorgvolmacht

Een zorgvolmacht is een aanrader voor jong en oud. Een tijdelijke onbekwaamheid (een comateuze toestand bijvoorbeeld) of een blijvende onbekwaamheid wordt hiermee opgevangen. Jouw partner, echtgenoot of diegene die je specifiek hebt aangeduid, kan de dagdagelijkse financiële zaken verder in jouw naam verrichten. Afhankelijk van de redactie van de volmacht, kan je hierin bovendien persoonlijke aangelegenheden opnemen, bijvoorbeeld medische zaken zoals patiëntenrechten of wensen inzake verzorging of woonzorgcentrum. De ruimste volmachten laten zelfs toe vastgoed te verkopen, schenkingen te doen of  beleggingen te switchen.

Zorg goed voor elkaar in jullie huwelijks- of samenlevingscontract

Partners of echtgenoten willen elkaar beschermen, dat is evident. En toch zien we in de praktijk dat weinig mensen dit ernstig nemen. Als er al een geschreven huwelijkscontract is, dan is het vaak verouderd. Een samenlevingsovereenkomst voor samenwoners is een grote uitzondering. Werk eraan. Zowel in het huwelijkscontract als  in de samenlevingsovereenkomst kunnen clausules ingebouwd worden die je geliefde beschermen. Doen.

Zorg goed voor elkaar door verrassingen te vermijden

Het ondenkbare gebeurt. Dan is de teerling geworpen en de situatie onomkeerbaar. Maar wat zijn de gevolgen voor de nabestaanden? Sta daar eens bij stil, wat zullen zij aan erfbelasting betalen en kan dit gemilderd worden? Beschermen is veelal belangrijker dan belasting, maar het kan geen kwaad even te kijken of er mogelijkheden zijn om erfbelasting te besparen. Soms is dit eenvoudig, maar steeds is actie vereist. Een testament, een schenking (voor roerende goederen kan dit goedkoop en in extremis nog aan 3%), een scenario om de opvolging in de onderneming te regelen, een wijziging van de begunstiging van jouw levensverzekering… Tal van mogelijkheden, quasi nooit optimaal benut.

Kortom, wat is goed voor elkaar zorgen?

Dat is dit “in jouw kot” bespreekbaar maken, nadenken en beslissen dat dergelijke zaken nu eindelijk eens op punt moeten worden gezet.

 

Wij staan alvast klaar om jullie met raad en daad bij te staan,

Zorg goed voor elkaar,

Jo Viaene