BIG BANG ?? - Successiehuis

BIG BANG ??

5 september 2018
creatie successie
Dat was de ondertitel van een bijlage inzake erfrecht in de weekendeditie van de Tijd/Netto. Op een leesbare manier werd geschetst hoe alles op 1 september is gewijzigd. Het erfrecht, het huwelijksvermogensrecht en de Vlaamse erfbelasting.  Niet echt weekendlectuur als je het mij vraagt.

Regeringen willen een stempel drukken en hervormen. Nieuwe wetten of decreten, op alle niveaus. Jouw erfenis zit op beide niveaus, zowel federaal als het gaat over de regels (wie erft wat?), maar ook Vlaams als het gaat over de tarieven (wie betaalt wat). Kwestie van het eenvoudig te houden.

Waarin schuilt nu de grote verandering, die zogenaamde Big bang? Wel, zowel federaal als Vlaams is er heel wat veranderd. De erfregels, de tarieven, de mogelijkheden binnen bepaalde huwelijksstelsels, de regels voor nieuw samengestelde gezinnen en ga zo maar door.

Ons advies: lees het niet.

Het heeft immers geen zin om allerlei teksten en regels te doorploegen die toch nooit op jouw situatie van toepassing zijn.

Wat moet je dan wel doen? Simpel: vraag advies.

Hoe pak je dit concreet aan?

  1. Je zoekt een adviseur en schetst kort jouw situatie. Geef misschien ook mee wat je verwachtingen of wensen inzake vermogen, wat je in het verleden al hebt ondernomen en wat er moet gebeuren als je komt te overlijden.
  2. De adviseur zal bekijken of er concreet iets veranderd is. Hij of zij zal ook analyseren hoe, rekening houdend met de nieuwe regels en tarieven, maximaal ingespeeld worden op jouw verwachtingen en wensen.
  3. De adviseur bespreekt concrete maatregelen of acties om jouw situatie te optimaliseren en te actualiseren. Het is uiteraard steeds jouw eigen beslissing om dit in de praktijk te realiseren.

Valt er niets te doen?

Ok, dat is dan goed nieuws. Een goed advies kan er ook in bestaan mensen gerust te stellen dat ze niets moeten doen, ondanks de stortvloed aan artikels over de nieuwe regels en mogelijkheden.

Conclusie: Er zijn nogal wat nieuwe regels en tarieven vanaf 1 september. Bekijk deze vanuit jouw situatie met een vertrouwenspersoon. Stuur bij waar nodig, na grondige analyse. Voor veel Vlamingen zal er weinig veranderen, maar elke planning verdient een regelmatige update.