6 maanden Successiehuis: een impressie
17 april 2019De tijd vliegt snel. Na 6 maanden geef ik jullie een bloemlezing van onze ervaringen doorheen de tientallen dossiers die we reeds mochten begeleiden.
Feitelijke samenwoners
- “We zouden beter iets regelen zeker?”
Successiehuis: Inderdaad, feitelijk samenwonen zonder enige regeling is eigenlijk onverantwoord. Een minimale bescherming is aangewezen. Onze toegevoegde waarde: berekenen wat het verschil is met wettelijk samenwonen of huwen met de diverse varianten. Begrijpelijk maken wat voor mensen op het eerst zicht moeilijk lijkt. Helpen keuzes maken. Eindelijk beslissen.
Nieuw samengestelde gezinnen
- “Ik wil niet dat jouw dochter van mij erft” en/of
- “We willen vooral mekaar begunstigen” en/of
- “We willen alle kinderen een gelijk deel nalaten” en/of
- “We willen trouwen”
Successiehuis: Onze aanpak : We bekijken wie wat erft bij een overlijden van één van de partners. De wet laat sinds kort toe om meer te verdelen naar eigen inzicht. Benut dit maximaal om elkaar te beschermen. Je hebt een testament, maar dit is niet 100% juist opgesteld, geen erg, we schrijven wel een nieuw.
Wil je iemand extra in de watten leggen? Dat kan via het vrij beschikbaar deel. Alle kinderen gelijk? Niet gemakkelijk, maar we doen het maximale. Adoptie bekijken, ok, met alle voor- en nadelen. Of misschien een erfovereenkomst. Een nieuw instrument, maar wel eentje met veel potentieel. We gaan dit met de notaris bekijken en een ontwerp opstellen.
Zaken besproken, zaken geregeld. Eindelijk is dat steentje uit de schoen.
KMO-bedrijfsleiders
- “Ik weet dat ik dit moet regelen, maar ik vind de tijd niet”
- “Ik wil mijn bedrijf wel uit handen geven, maar eigenlijk ook weer niet”
- “Is een maatschap interessant?”
Successiehuis: Laten we alle vermogensbestanddelen eens op een rijtje zetten. Hoe wordt een bedrijf belast inzake erfbelastingen. Geniet je van het gunstregime? We bekijken dit.
Opvolging, rustig aan. Wat wil je zelf? Welke beslissingen wil je zelf nog nemen? Wat is je bedrijf waard? We organiseren die schenking met veiligheidssloten.
Misschien toch eens nadenken over jullie huwelijkscontract. Is een verrekenbeding niet interessant?
- “Dat tweede verblijf, doe we dan niet beter met de kinderen?”
Bekijk, bereken en beslis.
Overzicht en inzicht. Reflecteer en ageer.
Jonge mensen en gepensioneerden
- “Wat als ik plots uitval?”
- “Wat als ik dement word?”
Successiehuis: de zorgvolmacht. Een hit. Concreet toelichten wat het is en in welke situatie de zorgvolmacht een oplossing biedt. Beslissen wie hierin optreedt en een ontwerp opstellen. Ontwerp bespreken met de notaris en laten toetsen.
Gemoedsrust. Voorbereid voor de dag dat het wat minder gaat.
- “We willen de (klein)kinderen iets geven? Hoe doen we dat het best?”
Successiehuis: Geven is een kunst. Handgift, bankgift, schenking in alle varianten, we bekijken het samen wel. We bereiden de juiste documenten voor zodat je kan genieten van je vrijgevigheid. We minimaliseren de schenkbelastingen of latere erfbelastingen.
Jouw plan gerealiseerd.
- “Mijn vader is overleden, amai die aangifte.. Pftt.”
Successiehuis: Een periode vol zware emoties en dan nog dit. Een pak vragen, rekeningen geblokkeerd en een aangifte van tientallen pagina’s vol codes. We helpen waar we kunnen. Ontzorgen. Soms is een notaris noodzakelijk, soms ook niet. Duiding geven en helpen.
De voorbije 6 maanden zijn voorbijgevlogen. Kortom, razend interessant.