Kerstboodschap - Successiehuis

Kerstboodschap

27 december 2019
kerstboodschap
Kerst en Nieuwjaar. De tijd bij uitstek voor familie en vrienden. Gezellig samenzijn, bourgondisch tafelen en filosoferen over het leven. Maar soms worden er aan tafel pertinente onwaarheden verteld.

 

1. Nonkel Eddy, getrouwd zonder contract, orakelt: “Als ik kom te sterven moeten mijn vrouw en onze kinderen geen successierechten op onze woning betalen.” 

Eddy heeft maar deels gelijk. Tante zal inderdaad geen belastingen betalen op het vruchtgebruik van de woning want als langstlevende echtgenoot geniet ze van een vrijstelling. De kinderen, die de blote eigendom van de woning erven, betalen echter wel erfbelastingen. Nonkel Eddy zal in actie moeten schieten. Een testament of een kleine wijziging van het huwelijkscontract kan een oplossing bieden.

2. Tante Sidonie zegt (na haar derde glas cava): “Ik ga nog geen spaargelden schenken, want ik ben nog niet van plan dood te gaan..”

Strak plan! Tante zou beter moeten weten. Ze kan perfect schenken en toch haar levensstandaard op peil houden. Al gehoord van een schenking met last tante? Dan verbind je aan de schenking een vaste rente. Dan is tante als schenker zeker van een inkomen. In de schenkingsdocumenten, die perfect onderhands kunnen worden opgesteld, kan tante nog tal van andere voorwaarden aan de schenking verbinden. En trouwens, die schenking kan zonder belastingen, maar tante moet nog minstens drie jaar blijven leven (maar dat was ze toch al van plan :)).

3. Schoonbroer Laurent,  vorig jaar hertrouwd en de ondernemer van de familie, heeft een zaak samen met zijn broer.  Tussen de kaas- en de garnaalkroket door predikt hij: “Als er met mij iets gebeurt, moet mijn broer de zaak maar verkopen.” 

Allee vooruit. Zo simpel zal het  niet zijn. De broer zal rekening moeten houden met de weduwe van Laurent en met zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk. Zij erven immers de aandelen van Laurent. Zij zullen mee beslissen over de verkoop. Toch maar eens de statuten van de vennootschap bekijken na nieuwjaar, een aandeelhoudersovereenkomst sluiten of een regeling treffen tussen de broers via bijvoorbeeld een verzekeringspolis.

4. Neef Tom, afgestudeerd aan UGent, gaat na nieuwjaar alleen wonen met zijn vriendin Fien. Bij de kalkoen verklaart hij stoer: “Trouwen? Dat blaadje papier hebben wij niet nodig om gelukkig te zijn, hé Fien.” Fien  denkt er het hare van..

Eigenwijze Tom toch. Trouwen is ‘vree wijs’. Fien beter beschermd, minder miserie als jullie samen investeren in een woning, duidelijke afspraken via het huwelijkscontract en tal van andere voordelen.

5. Jean-Pierre heeft al jaren geen contact meer met zijn oudste zoon Hans. Met een Duvel in de hand zegt hij langs zijn neus weg: “In 2020 ga ik naar de notaris om hem te onterven! Ik geef alles aan mijn dochter Lotte.”

Dat wordt niet simpel Jempie. Onterven is een delicate materie. In concreto kan Jean-Pierre vrij over de helft van zijn vermogen beschikken. Dat deel kan hij schenken aan eender wie. De rest is voorbehouden voor de zogenaamde reservataire erfgenamen (Hans en Lotte). Lotte kan zo maximaal 75% erven, Hans de rest (25%). Jean-Pierre zal actie moeten ondernemen om dit te bekomen.

6. Zus Katharina werkt bij de overheid in Brussel. Op de trein vanuit Kortrijk leest ze veel. “Er is toch veel veranderd”, zegt ze.  

Ja Katharina, dat is waar. Het erfrecht is gewijzigd in 2018, net als het huwelijksvermogensrecht. Daarbovenop is er nieuwe regelgeving in Vlaanderen inzake erfbelasting en als toetje is er in 2019 een nieuw wetboek Vennootschappen en Verenigingen gelanceerd.  Ondernemers kunnen meer op maat worden bediend, koppels kunnen hun huwelijkscontract veel fijner modelleren en allerlei planningstechnieken bieden mooie oplossingen.

7.  Patrick, die zich volledig op de vlakte had gehouden, neemt het woord. De rest weet al dat er wijze woorden komen.. 

“Elke situatie is anders en verdient een eigen aanpak. Ik ben klant bij Successiehuis.be. Die gasten hebben een professionele analyse gemaakt, tijd genomen om ons alles in verstaanbare taal uit te leggen en ons uiteindelijk bij de hand genomen om de juiste acties door te voeren. En ja, dat heeft iets gekost. Maar we kregen gemoedsrust en oplossingen in de plaats”.

Misschien een fijn idee voor 2020.

Ook jouw situatie verdient een eigen aanpak. Wil je met ons kennismaken tijdens een vrijblijvend gesprek? Dat kan, maak hier jouw afspraak. We denken graag met je mee.