info@successiehuis.be

Vastgoed schenken

Vastgoed schenken aan uw erfgenamen

 

Je overweegt de aankoop van een appartement (aan zee of in de stad) en wil de kinderen erbij betrekken. Is dit verstandig? Hoe organiseer je dit het best om later minder erfbelastingen te moeten betalen? *

 

De gezinswoning is al een paar jaar afbetaald. Tijd om aan jezelf te denken. Een appartement aan de kust of een pied-à-terre in de stad lijkt de max. Maar hoe kan je dit kopen en tegelijkertijd verstandig plannen inzake erfbelastingen? Koop samen met de kinderen, maar doe het goed. We zetten je op weg.

 

Vastgoed schenken of koop en 'enjoy'

 

Een tweede verblijf koop je niet noodzakelijk voor het rendement. Genot en gebruik komen op de
eerste plaats, voor je gezin, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen. De ouders lenen vaak niet meer voor de aankoop van dit type vastgoed en betalen alles vanuit een reeds opgebouwde
beleggingsportefeuille. Bij een overlijden van vader of moeder betalen de kinderen en de
langstlevende erfbelastingen op het tweede verblijf. Dit kan beter. Lees er alles over in ons document "Vastgoed aankopen samen met de kinderen".

 

 

Het verwerven van een tweede verblijf samen met je kinderen is een interessante piste. Door een voorafgaandelijke bankgift of schenking kunnen de kinderen de nodige fondsen op tafel leggen om bij de aankoop blote eigenaar te worden. Jullie als ouders kopen dan het vruchtgebruik. Genieten maar, samen met al wie je dierbaar is.

 

*Wij vestigen er de aandacht op dat aan de hiervoor besproken punten uitermate complexe en uitgebreide leerstukken verbonden zijn. Een exhaustieve bespreking van deze leerstukken valt uiteraard buiten de doelstelling van deze bijdrage. Deze bijdrage mag dan ook enkel en alleen gezien worden als een eerste aanzet tot verdere bespreking, onderzoek en uitwerking.

Deze website wil gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden.
Meer informatie