info@successiehuis.be

Blog

nov 6 / 2019
Filip en Mathilde

Filip en Mathilde zijn een getrouwd koppel met een goede zaak (de nv Café Royal). Daarnaast hebben ze een ruime woning, een paleis zeggen sommigen, in een aparte patrimoniumvennootschap (de nv Paleis) . Stel dat Filip morgen overlijdt, wat zullen Mathilde en de kinderen dan op de waarde van de vennootschappen moeten betalen aan erfbelasting?De nv Royal

De Royal is een horecazaak, een zaak met een reële economische activiteit. Er is personeel in dienst en de zaken draaien goed. Wel, dan zullen de aandelen van de Royal inzake successie kunnen genieten van een gunsttarief van 3%. Mathilde en de andere erfgenamen betalen slechts 3% successierechten op de werkelijke waarde van de aandelen. De nv Royal wordt immers beschouwd als een zogenaamde ‘familiale vennootschap’. De Vlaamse regelgever heeft dit gunsttarief ingevoerd om te vermijden dat florerende zaken door de erfgenamen verkocht moeten worden om de successierechten te betalen. Prima maatregel.

De nv Paleis

De gunstmaatregel inzake familiale vennootschappen geldt echter niet voor alle vennootschappen. Vennootschappen met veel vastgoed en zonder personeel hebben volgens de regelgever geen reële economische activiteit. Zij genieten niet van de 3% regeling. Bijgevolg zullen de erfgenamen op de werkelijke waarde van deze aandelen tot 27% successierechten betalen. Dat is negen keer zoveel als op de aandelen van de NV Royal. Een pijnlijke zaak. Dan wordt dat  paleis een fiscaal blok aan het been.

Doe de test!

Moraal van dit verhaal: kijk na of jouw vennootschap of onderneming voldoet aan de voorwaarden om te genieten van het gunsttarief. Dat kan een serieuze slok op de borrel schelen. Voldoet de vennootschap of onderneming niet, dan wordt best gekeken of al een bepaalde planning tussen de echtgenoten of naar de volgende generatie kan worden opgezet.

Niet wachten

Mathilde fluistert tegen Filip: “misschien moeten we niet wachten tot er iets gebeurt. Successiehuis.be heeft me geïnformeerd over schenken. We kunnen de nv Royal schenken aan de kinderen tegen een 0%-tarief. En de nv Paleis kunnen we schenken aan 3%. Dan nemen de kinderen een vliegende start en moeten ze niet meer wakker liggen van successierechten”. Filip knikt. Mathilde lacht vertederd terug: een prachtig koppel.

De 18-jarige Elisabeth komt het paleis binnengehuppeld na haar verjaardagsfeest. Ze opent het pakje van haar ouders. Ze is verbaasd: een ontwerpakte van een schenking van de nv Paleis? Dat is pas origineel.

Het land kan op haar rekenen...

 

Jo Viaene

Jo.viaene@successiehuis.be

0472.09.19.83


{ImageControl}
{lblDate}
{CategoriesControl} {lblTitel}
{dvText}
Deze website wil gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden.
Meer informatie