De 7 meest gestelde vragen over erfenissen - Successiehuis

De 7 meest gestelde vragen over erfenissen

12 november 2019
vragen over erfenissen

Successiehuis  is ondertussen al meer dan één jaar gelanceerd. We geven een overzicht van de top 7 van de meest gestelde vragen:

1. Kan ik mijn partner extra beschermen?

Ja dat kan. Het vrij beschikbaar deel van jouw vermogen kan bij  voorkeur bij jouw partner terechtkomen. Het is wel noodzakelijk om in te grijpen via bijvoorbeeld een wijziging van het huwelijkscontract of een testament.

2. Ik heb een nieuwe relatie en kinderen uit een eerste huwelijk. Wat moeten we doen? Trouwen of samenwonen?

Dat is eigenlijk maatwerk. Samenwonen biedt minder bescherming dan huwen, dat is bekend. Bereken de diverse opties inzake erfbelasting en bekijk in eerste instantie wat je zelf wil. Jouw eigen kinderen niet benadelen of net je partner alle comfort geven.

3. De relatie met één van mijn kinderen is vertroebeld. Kan ik dat kind onterven?

Nee, althans niet volledig. Je kan wel het grootst beschikbaar deel van jouw nalatenschap aan andere personen laten toekomen. Dat vereist opnieuw actie. Je kan dat kind dus beperken tot zijn wettelijk voorbehouden deel.

4. Ik ben alleenstaande en heb geen kinderen, maar een stevig vermogen. Hoe vermijd ik dat mijn erfgenamen torenhoge successiebelastingen moeten betalen?

Erfbelastingen zullen pas vermeden of verminderd kunnen worden door het vermogen bij leven weg te schenken. Er zijn interessante schenkingstechnieken die toelaten om te geven, maar toch een bepaalde vorm van controle over het geschonken vermogen te behouden. Bereken uiteraard eerst uitvoerig wat je zelf nog nodig hebt om jouw levensstandaard levenslang aan te houden.

5. Ik heb een mooie zaak en wens mijn opvolging te organiseren. Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen zich niet blauw betalen aan erfbelasting?

Bekijk de mogelijkheden om de zaak fiscaal gunstig over te dragen (met behoud van controle). Sommige ondernemingen of vennootschappen kunnen tegen een tarief van 0% worden geschonken. Misschien is een bijkomende structuur zoals een maatschap nuttig. Maatwerk dus.

6. Ik heb veel vastgoed: moet ik dit schenken of is dit niet interessant?  

Er bestaan gunstige tarieven om vastgoed fiscaal vriendelijk te schenken aan jouw kinderen. Bereken het voordeel van een dergelijke schenking en zet dit af ten opzichte van de erfbelastingen die de kinderen zouden betalen als je niet hebt geschonken. Bekijk wel hoe je de huurinkomsten kan behouden en omkader de schenking met de juiste voorwaarden.

7. We zijn 25 jaar geleden getrouwd. Moeten we ons huwelijkscontract actualiseren?

Absoluut. Vaak is een kleine wijziging aan te raden met opname van bijkomende clausules. Dat maakt een wereld van verschil. Recent werd de wetgeving hervormd en de mogelijkheden uitgebreid.

Elke situatie is anders en verdient een eigen aanpak. Wil je met ons kennismaken tijdens een vrijblijvend gesprek? Dat kan, maak hier jouw afspraak. We denken graag met je mee.