info@successiehuis.be

Bescherming gezinswoning

Hoe kan ik de gezinswoning beschermen?

 

Je hebt samen met je echtgenoot of samenwonende partner een gezinswoning. Hoe zorg je ervoor dat je echtgenoot of partner na je overlijden (zonder discussie met de kinderen) maximaal verder kan genieten van deze woning? Dit is afhankelijk van je situatie.

 

Bij gehuwden voorziet het erfrecht reeds dat de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik erft op de volledige nalatenschap. Het vruchtgebruik op de gezinswoning en het huisraad geniet bovendien een bijzondere ‘reservataire’ bescherming. Dit recht kan je langstlevende echtgenoot derhalve niet ontnomen worden.

Wettelijk samenwonenden hebben een beperkter wettelijk erfrecht. Je langstlevende partner erft enkel het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel. De wettelijk samenwonende partner is bovendien geen ‘reservataire’ erfgenaam. Via testament kan hij of zij dan ook dit vruchtgebruik worden ontnomen.

Voor feitelijk samenwonenden is er geen wettelijk erfrecht. Je moet dus een testament opstellen voor de bescherming van de gezinswoning als je wil dat je partner bij jouw overlijden het vruchtgebruik op de gezinswoning en de inboedel erft.

 

Klik hier voor meer info over bescherming van de gezinswoning. Of maak een afspraak, onze medewerkers helpen je graag verder.

 

Deze website wil gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden.
Meer informatie